Psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten waar de arts geen aanwijsbare reden voor kan vinden. Deze lichamelijke klachten zijn wel degelijk echt en aanwezig, en variƫren van nekpijn, schouderpijn, hoofdpijn, lage rugpijn of maagpijn tot een drukkend gevoel op de borst of benauwdheid. Lichamelijke klachten die geen aanwijsbare oorsprong kennen duiden allerminst op aanstellerij. Je lichaam protesteert: er is duidelijk ongemak of pijn en je zit niet goed in je vel. Psychosomatische klachten zijn niet alleen pijnlijk of vervelend, vaak belemmeren ze je in het uitvoeren van je werkzaamheden of verhinderen dat je normaal kunt functioneren.

Haptotherapie bij psychosomatische klachten leert je middels gesprek, oefeningen en aanraking ervaren dat je meer bent dan de klacht alleen. We verkennen jouw manier van omgaan met alledaagse problemen en onderzoeken wat er in je lichaam gebeurt. Op deze manier leer je herkennen welke emoties je in verband kunt brengen met de klachten waar je onder lijdt. Het doel is om je op deze manier in balans te brengen, zodat je weer een 'heel' mens wordt.

Wat ik doe

Haptotherapie

Haptotherapie is een praktische toepassing van haptonomie. Haptotherapie gaat over hoe je daadwerkelijk in contact komt met je gevoel. Haptotherapie leert je jezelf te voelen, wat er in jou speelt, maar ook hoe de ander en de omgeving (aan)voelt.
Lees meer over Haptotherapie