Haptotherapie

Haptotherapie is een praktische toepassing van haptonomie. Haptotherapie gaat over hoe je daadwerkelijk in contact komt met je gevoel. Haptotherapie leert je jezelf te voelen, wat er in jou speelt, maar ook hoe de ander en de omgeving (aan)voelt.  

Dit ‘naar binnen en naar buiten voelen’  leer je herkennen door middel van gesprek en aanraking. Gebeurtenissen en contacten met anderen hebben een gevoel in jou genesteld en aanraking roept deze associatie op. Aanraking verstrekt essentiële informatie over jou en je gevoelsleven, hoe jij in het leven staat en hoe je tot dusver met je gevoel bent omgegaan. Haptotherapie brengt mensen die tobben met hun geestelijke of lichamelijke gezondheid dus weer in contact met hun gevoelsleven en daarmee een - vaak ondergesneeuwd – deel van zichzelf.

Want wat is er gebeurd?

Veel mensen hebben door moeilijke ervaringen in het leven een muur om hun gevoel gebouwd. Niet voelen lijkt dan de beste weg. Maar ook zonder grote trauma’s degraderen veel mensen hun gevoelsleven tot iets alledaags, iets wat er gewoon is en waar niet al teveel waarde aan gehecht moet worden. Maar een begrensd gevoelsleven verhindert contact met jezelf, en wie klachten ervaart zal er baat bij hebben te leren herkennen waar de pijn vandaan komt. Leren voelen is daarom het grote goed van de haptonomie. Met als doel weer ‘heel’ te worden als mens, een totaal mens: lichaam, ziel en geest als één geheel.

Wat doet haptotherapie?

Tijdens de haptotherapie ga je je gevoel terugvinden. Misschien durf je voorzichtig over je muur heen te kijken. Je leert je emoties te herkennen en ontdekt hoe je reageert wanneer het leven spannend wordt of wanneer je pijn ervaart. Een belangrijke stap is te leren vertrouwen dat de mens goed is zoals hij is, zodat je je muur stukje voor stukje kan gaan afbreken. Haptotherapie helpt je om te dúrven voelen en een gevoelig mens te zijn – zonder gêne en zonder angst. Daarbij hoort het verkennen van je eigen grenzen, leren waar die liggen en hoe ze voelen. Maar ook: herkennen hoe anderen voelen, en je gevoelens durven delen met anderen.

En wat brengt het?

Uiteindelijk geldt: wanneer je jezelf begrijpt, weet wat goed voor je is en wat niet goed voor je is, en je begrijpt de andere mensen om je heen; dan ben je in balans. Je leeft bewuster, je zult beter keuzes kunnen maken die bij je passen en je vrijer kunnen bewegen. Je lichaam zal vrij komen van blokkades en de vicieuze cirkel van pijn of vermoeidheid is doorbroken.

Is haptotherapie voor iedereen geschikt?

Haptotherapie is uitermate doeltreffend voor iedereen die chronisch klachten ervaart op het gebied van pijn, vermoeidheid, angst of spanning. Ook ben je welkom als je nieuwsgierig bent naar jezelf. We onderzoeken jouw patronen en jouw voorkeuren waardoor je jezelf beter leert kennen.
Haptotherapie kan ook in samenwerking met psychotherapie worden toegepast. Bekijk de uitgebreide lijst met indicaties en ontdek wat haptotherapie voor je kan betekenen.

Wil je meer weten of een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek? Bel 06 144 774 34.