Angst

Angst heb je wanneer iets wat je waardeert je dreigt te ontvallen. Het heeft een belangrijke functie voor het overleven: het alarmeren voor dreigend gevaar. Angst zorgt ervoor dat je lijf wil reageren op de bedreigende situatie: je pupillen vernauwen, je ademhaling gaat omhoog, je gaat zweten, je hartslag stijgt. Andere verschijnselen van angst kunnen zijn: een droge mond, drukkend gevoel op de borst, kortademigheid, misselijkheid, diarree etc.

Bij angst maakt je lichaam zich klaar om te vluchten of vechten. Zoals bij pijn de innerlijk beweging terugtrekken is, is dat bij angst juist oprichting en versmalling de natuurlijke reactie: een houding van focus en alertheid. Deze innerlijke beweging raakt op de lange duur verkrampt en veroorzaakt fysieke en mentale klachten. Het is van groot belang te erkennen dat de angst er is, en te ontdekken waarom die angst er is. De angst is er namelijk, en wil, net als pijn en welke andere emotie dan ook, erkend en gedragen worden.

Bij herhaalde angst raak je gefixeerd op het beangstigende. De focus komt te liggen op dat wat angstig is, de rest lijkt niet meer te bestaan. Deze isolatie bewerkstelligt dat het contact met de wereld om je heen makkelijk verliest.

Middels haptotherapie gaan we bouwen aan je veiligheid. Je leert hoe je je veilig kunt voelen in en met je eigen lijf. Wanneer die basis er is gaan we onderzoeken wat er met je gebeurt als er angst is - nu niet alleen, maar in verbinding met de therapeut. De aandacht gaat uit naar je emoties en wat je in je lichaam voelt als je bang bent. Haptotherapie leert je waar de angst vandaan komt, waar hij in je lichaam zit en hoe je sterk en vertrouwd raakt met jezelf.

Wat ik doe

Haptotherapie

Haptotherapie is een praktische toepassing van haptonomie. Haptotherapie gaat over hoe je daadwerkelijk in contact komt met je gevoel. Haptotherapie leert je jezelf te voelen, wat er in jou speelt, maar ook hoe de ander en de omgeving (aan)voelt.
Lees meer over Haptotherapie