Depressie

Een depressie is een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door lusteloosheid. Niet kunnen genieten, weinig eetlust, libidoverlies, futloosheid, schuldgevoelens, negatief zelfbeeld; het zijn zo wat symptomen van een depressie.

In Nederland krijgt tien procent van alle vrouwen en twintig procent van alle mannen een depressiestoornis. De klachten kunnen aanhouden van drie maanden tot twee jaar, gemiddeld ongeveer acht maanden. De kans op een terugval is groot; zo’n veertig procent. Wanneer er sprake is van een lichte, milde of matige depressieve stoornis kunnen er beperkingen in het sociaal of beroepsmatig functioneren optreden. Wanneer de realiteitstoetsing niet meer in tact is spreek je van een ernstige depressie.

Tijdens haptotherapie zul je, door oefeningen, gesprek en aanraking, meer bij jezelf komen. Dichter bij je kern, dichter bij je gevoel - zonder dat je er zwaarmoediger van wordt. Bij een depressie ben je het contact met het hier en nu vaak helemaal kwijt. Haptotherapie brengt je weer in verbinding met jezelf, en met alles om je heen. Je wordt weer een heel mens.

In de haptotherapie zal er bij een ernstige depressieve stoornis worden samengewerkt met een psychotherapeut of psychiater.

Wat ik doe

Haptotherapie

Haptotherapie is een praktische toepassing van haptonomie. Haptotherapie gaat over hoe je daadwerkelijk in contact komt met je gevoel. Haptotherapie leert je jezelf te voelen, wat er in jou speelt, maar ook hoe de ander en de omgeving (aan)voelt.
Lees meer over Haptotherapie